Info

Geystersveld

Parson Russell terriers

Een hond iets voor jou?


Een hond is een stevige verantwoordelijkheid of dat zou het toch moeten zijn. Er zijn boeken en websites volgeschreven over dit thema. Aan jou dus om even te checken of een hond wel wat voor jou is. Op de website van St Hubertus staat een kort en bondig maar duidelijk artikel met heel wat juiste en nuttige informatie.


Gedrag & Aard.


Wat anderen ook mogen beweren de Parson Russell is best een pittige hond. Elke eigenaar kan dit beamen. Zelfs nu "werken" er nog heel wat Russells. In onze streken zal je ze minder vinden in hun oorspronkelijke taak de vossenjacht. Je zal ze steeds meer terugvinden in hondensporten als Racen, Jachtwedstrijden, flyball en agility. Maar ook als mantrailer, reddingshond en in de gehoorzaamheid. Uiteraard hebben hardlopers en wandelaars aan een Parson Russell een ideaal maatje. Kan een Russell gelukkig zijn zonder werk? Ja hoor, maar op enkele voorwaarden.


Een Russell heeft veel beweging, duidelijkheid en een consequente leiding nodig.


Niet zoveel op het eerste zicht,     " dat moet toch elke hond" Ja dat wel, maar een Russell toch iets meer. Als je met je hond een hondensport gaat doen, maak je het jezelf een stuk makkelijker, maar het hoeft niet persé.Medisch


De Parson Russell is een relatief sterk en gezond ras en er zijn relatief weinig gezondheidsproblemen.


Wat wil niet zeggen dat het ras zonder problemen is. Doofheid komt af en toe voor, je kan het gelukkig zien aan de pups zodat verder fokken met honden met een hoorprobleem niet aan te orde is. Late Onset Ataxie (LOA) , Primaire Lens Luxatie (PLL) en Spinocerebellar Ataxia (SCA) Het zijn vreselijke ziekten. Goed dat er een DNA test voor is waarmee je heel eenvoudig en trefzeker deze ziekten kan voorkomen. Uiteraard zijn al onze fokdieren getest. Patella luxatie is een genetische afwijking waar kleine rassen gevoelig aan zijn. Al onze honden worden fysiek daarop onderzocht door een dierenarts.